Black penny – první známka na světě


S myšlenkou jednotného porta a označovaní poštovní obálky nalepovací známkou oznamující, že poštovné bylo předplaceno, přišel ve Spojeném království Sir Rowland Hill. Dříve platila složitá soustava poštovních tarifů a poplatky hradil příjemce zásilky, což přinášelo řadu situací, kdy příjemce nemohl nebo nechtěl zásilku převzít. Sir Rowland Hill byl známý a neúnavný prosazovatel a později realizátor britské poštovní reformy. Dobře si také uvědomoval, že je nutné, aby známka byla stejně tak obtížně padělatelná jako bankovky.

Roku 1839 vyhlásilo britské ministerstvo financí soutěž na návrh první známky, ale žádný z návrhů nebyl přijat. Nakonec bylo rozhodnuto, opět z podnětu R. Hilla, aby byla použita podobizna královny Viktorie. Přesným podkladem se pak stal portrét použitý na pamětní medaili vydané u příležitosti návštěvy Londýna  v roce 1837.

V horní části známky je slovo „POSTAGE“ a v dolní části „ONE PENNY“, jako označení předplacené částky. Na pozadí portrétu je jemná rytina s geometrickými tvary. Dva horní rohy nesou hvězdicový motiv a dolní obsahují písmena, která označují pozici známky na tiskovém archu. „AA“ tedy označuje známku vlevo nahoře.

V roce 2020 vznikla v Mincovně Kremnici limitované emise zlatých a stříbrných známek. Ty jsou uloženy společně s certifikáty v elegantní dřevěné etui se světlým polstrováním.

Parametry:

Materiál – Au 986/1000
Rozměr – 22 x 25mm
Váha – 4,8g
Emise – 50ks (pouze v sadách)

Materiál – Ag 925/1000
Rozměr – 22 x 25mm
Váha – 2g
Emise – 50ks v sadách s Au+ 50ks Ag zvlášt (čísla 51-100)

Přejít nahoru